Styrk din følelsesmæssige robusthed

Hvis din chef går forbi uden at værdige dig et blik, er din første tanke så, at du ikke har gjort dit arbejde godt nok? Hvis ingen byder dig op til dans, skriver til dig på din dating profil eller svarer tilbage på din sms – eller hvis kæresten ikke kysser dig godmorgen i samme øjeblik, han slår øjnene op, betyder det da, at du ikke er god nok eller værd at elske?

Lær at styre dine følelser frem for at være i dine følelsers vold – det kan faktisk lade sig gøre. At være følsom er ingen skam, men det er et problem, hvis du lader følelserne løbe om hjørner med dig.

Vi skal ses, høres og forstås

Vi fødes med et behov for at blive set, hørt og forstået. Det er ikke, at man som forælder skal give barnet den is, fordi hun skriger op. Det vigtige er, at man giver barnet lov til at vise, hvad hun føler. Så opbygger man det følelsesmæssige fundament, der gør, at hun som voksen tør være sig selv og stå ved både sine følelser, behov og grænser..

En af mine klienter, en kvinde midt i trediverne følte, at hun skulle indrette sig og tilgodese alle andres behov for at have lov til at være til stede. Det bundede netop i, at hun ikke havde følt sig ordentligt set og hørt i barndommen. Forældrene havde kun anerkendt de positive ting hos hende. Så de havde givet en masse ros, også hvor hun syntes det var uberettiget..og havde ignoreret hende, når hun var ked af det eller vred.

Hun var derfor som voksen heller ikke i stand til at anerkende disse følelser hos sig selv eller til at sætte sunde grænser.

Sådan lærer du at styre dine følelser

Heldigvis er det aldrig for sent at gå i gang med at styrke din følelsesmæssige robusthed. Godt nok kræver det tid, men hvis du ikke gør den indsats, risikerer du at ødelægge dit selvværd og din livskvalitet.

En måde at styrke dit fundament er at være sammen med en, der er i stand til at lytte til dig og interesseret spørge uddybende og spejle dig. En der kan lytte aktivt til dig.

Hvis du ikke kender nogen, som er i stand til dette, så kan du få det behov dækket hos en god, nærværende terapeut eller psykolog. Det er faktisk 80% af det, som er virksomt i terapien.

Det kræver en indsats

Hvis du måler din værdi i andres ord og handlinger, er det langt fra sundt og heller ikke et sandhedsbarometer. Tværtimod skaber tvivlen på dig selv mindre overskud og koncentration. En god start er at smide tanken om, at alle skal kunne lide dig, ud af vinduet…NU!

Uanset hvor stor umage du gør dig vil der altid være 3 grupper af mennesker. Sørg altid for SELV at være i gruppe 1:

 1. De, der kan lide dig og/eller det du gør
 2. De, der er neutrale
 3. De, der ikke kan lide dig og/eller det du gør

Samtidig skal du også erkende, at ingen går igennem livet uden at opleve modgang og smerte.

Gevinster

Når du har taget de første skridt mod mere følelsesmæssig modstandskraft, vil du opleve belønningerne:: Ikke blot bliver du gladere, fordi du ikke længere tager alt på dine skuldre. Du kommer samtidig til at mærke mere balance i dit liv. Du bliver ikke så let oversvømmet af dine følelser. Og så kan dit kærlighedsliv udfolde sig på nye og bedre måder!

Værdsæt samtidig din følsomhed og din evne til empati. Den kan gøre dig til et kærligt menneske. OG uden disse ville du slet ikke opfange, hvornår du måske kom til at træde andre over tæerne.

Da hun begyndte i terapi, var min midt-i-trediverne klient blandt andet bange for at tale til personalemøder. På kun tre måneder i terapi skete der en forskel. Hun begyndte at sige sin mening til møderne. Stille og roligt, men til hendes overraskelse, så lyttede alle til hende.

Hun kunne nu også ose i butikker uden at føle sig til besvær eller overset af ekspedienterne. Det havde hun tidligere følt. Hun lagde endda mærke til, at de kom hen for at hjælpe hende helt af sig selv.

Og efter endnu en tid begyndte hun at turde gengælde mænds blikke og holde øjenkontakten med et smil. Første gang hun var så modig, blev hun helt høj.

Her er nogle forskellige råd og øvelser, du kan forsøge dig med selv

Ind i nuet – øvelse

Hvis du er fuldt til stede i nuet er det kun kærlighed, fred og lykke. Det er sjældent, vi bare kan gå ind i nuet 100 %, men mindre gør også en stor og positiv forskel:

 • Sæt dig på en stol og registrer med dine sanser. Hvad hører du? Hvad mærker du? Hvad ser du? Men lad være med at analysere eller vurdere yderligere – bare beskriv dem objektivt inde i dit hovedet
 • Næste trin: Forestil dig, at du sidder i verdens centrum. At du er der, og verden er der omkring dig. Giv de følelser, du har, lov til at være der, men ikke mere end det. Anerkend dem, men lad dem ikke vælte dig.

Stop de negative tanker – øvelse

 • Registrer de negative tanker- giv dem lov at være der – og flyt så fokus: tænk på noget andet eller lav evt. noget praktisk

7 Gode råd:

 1. Gør mindst én ting om dagen, der kun er for at glæde dig selv
 2. Sørg for at blive set, hørt og forstået, af en, som du kan mærke er oprigtig interesseret i dig/holder af dig (eventuelt en terapeut)
 3. Øv dig i at være i nuet (Se øvelse)
 4. Stop de negative tanker (Se øvelse)
 5. Dyrk motion (brænder stress hormoner af, frigør endorfiner og giver mere balance)
 6. Bliv gode venner med din krop (bliv evt. inspireret af “Elsk din krop” indlægget)
 7. Vær taknemmelig – dyrk den følelse, find alt hvad du kan være taknemmelig for hver dag. Skriv gerne ned. Hvis du ikke kan finde følelsen af at være taknemmelig, så find følelsen af glæde. Er det for svært at finde glæde, så find følelsen af noget der er mere positivt end negativt: lyst, let, grin, neutralt…sort humor…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *